لیله الرغائب به معنای شب آرزوها نیست ....
لیله الرغائب توسط ملائکه نامگذاری شده است :
از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله روایت شده است که فرمودند: از اولین شب جمعه در ماه رجب غافل نشوید؛ زیرا شبی است که فرشتگان آن را “لیله الرغائب” مینامند. این نامگذاری به این جهت است که هنگامی که مقداری از شب گذشت، هیچ فرشتهای در آسمانها و زمین نمیماند مگر اینکه در کعبه و اطراف آن جمع میشوند.» (إقبال الأعمال (ط – القدیمه)،ج۲، ص۶۳۲
مغالطه بزرگ در معنای لیله الرغائب:
در طول سالیان اخیر اشتباه بزرگی در معنای لیله الرغائب پدید آمده و به اشتباه به اولین شب جمعه با عظمت ماه رجب ” شب آرزوها” اطلاق می شود و منشأ آن کار غیر کارشناسی و تبلیغ آن در رسانه هاست. به بهانه این شب شبکه های مختلف رادیویی و تلویزیونی با تهیه گزارش و خبر و مصاحبه از مردم این سوال را می پرسند: در این شب چه آرزوی می کنید ؟ سیل انبوه پیامک هایی که بین اقشار جامعه در این شب رد و بدل می شود شاهد بر رسوخ و فراگیری این اشتباه فاحش در جامعه است.
اصولا “آرزو” و “آرزو کردن” در آموزه های دینی ما به مذمت از آن یاد شده است تا جایی که حضرت علی علیه السلام در خطبه خود فرمودند: بیشترین چیزی که نسبت به آنها از شما می ترسم دو چیز است اول: پیروی از هوی و هوس دوم: آروزهای دور و دراز (الكافي (ط - الإسلامية) ؛ ج8 ؛ ص58 ) و در عوض آنچه سفارش زیاد و مورد تاکید قرار گرفته است داشتن حالتی بین “امید “به رحمت خداوند و “ترس” از عذاب اوست .
با دقت در معنای لغوی “رغائب” متوجه می شویم که “رغائب” جمع “رغیبة” است که به دو معنا استعمال می شود:
اول : چیزی که مورد میل و رغبت مردم است ( المحيط في اللغة، ج5، ص 75* )
المصباح المنير في غريب الشرح الكبير للرافعي، ج2، ص 231 دوم : بخشش کثیر و فراوان (
طریحی در معنای صلاه الرغائب می نویسد: نمازی است که به خاطر ثواب عظیم آن مردم به آن رغبت می کنند .
( مجمع البحرین ، ج2، ص72 )
بنابراین هیچ کدام از معانی آن ارتباطی با “آرزو” و “آروز کردن” ندارد و هدف از لیله الرغائب این نیست که با رسانه ای تماس بگیریم و یا در مسابقه ی پیامکی شرکت کنیم و مطالبی را به عنوان آرزو برای دیگران ردیف کنیم .
بلکه معنای “لیلة الرغائب” این است که عبادت و راز و نیاز با خدا در این شب آن قدر عظمت دارد و دارای ثواب است که قلوب مومنین خدا جو و عاشق رغبت دارند در این شب رحمت پس از نماز مغرب و گشودن روزه خويش، ساعتي را به اقامه نماز و استغفار و مناجات با پروردگارشان به سرآورند و بخشش و رحمت و مغفرت او را طلب کنند و پر واضح است که اینها همه غیر از آرزو کردن صرف است پس به مردم تلقین نکنیم که لیله الرغائب شب آروزهاست و هر کس در این شب آروز کند آروزیش برآورده خواهد شد.
و اما امشب …………
نخستین شب جمعه ماه پربرکت رجب «لیله الرغائب» است . من و تو در این شب بزرگ دست به دعا برای رهایی و نجات مسلمانان سوریه، فلسطین، عراق، افغانستان، بحرین و…..از ظلم استکبار، صهیونیزم و وهابیت بلند خواهیم کرد
امشب شب لیله الرغائب است. هرچه فکرکردم که بهترین و والاترین دعا چه دعایی است ؟ ناخود آگاه به یادسخنی از پیامبر نور و رحمت برای عالمیان افتادم که فرموده اند : ” من اصبح لايهتـم بامور المسلمين فليـس منهم و مـن سمع رجلا ينادى يا للمسلميـن فلم يجبه فليس بمسلم . “
“هر كه صبح كند و به امور مسلميـن همت نگمارد ، از آنها نيست ؛و هركـس بشنود كه شخصـى فرياد مـيزنـد: (( اى مسلمانها به فريادم برسيد)) ولـى جـوابـش نگـويد،مسلمان نيست . “
این بود که به خود نهیب زدم شرط مسلمانی نیست که برادران و خواهران مسلمانمان در سوریه، فلسطین، عراق، افغانستان، بحرین و…..جای جای این جهان در زیر ظلم و ستم چکمه های استکبار و صهیونیزم و هابیت باشند و من و تو در این شب بزرگ دست به دعا برای رهایی و نجات آنان بلند نکنیم .
شاید خدای رحمان و رحیم به دلیل اینکه دیگران را به فرموده حضرت زهرا سلام الله بر خود مقدم داشتیم ،از باب فضل و رحمت خویش حاجات فردی ما را هم نیز برآورده کرده و از پیاله معرفت الله سیرابمان کند. ان شاالله
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط میرزایی در 1395/01/26 ساعت 11:10:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |
1395/01/26 @ 11:35:00 ق.ظ
میرعسی خانی [عضو]
با سلام و احترام. مطلب خیلی خوبی بود. موفق باشید.