شهر من جویبار

با سلام خدمت دوستان بزرگوار ، در پاسخ به سوال یکی  از وبگردهای عزیز که سوال کرده بود ” جویبار ” کجاست ؟ تصمیم گرفتیم شرح مختصری از این شهرستان را ارائه دهیم :


” جویبار “ از شهرستانهای استان مازندران بوده که  محدود است از شمال به دریاچه خزر که به اصطلاح ” دریای خزر ” خوانده می شود ( به خاطر اینکه بزرگترین دریاچه روی  زمین است ) از سمت مشرق به شهرستان قائم شهر و از مغرب به کیاکلا و بهنمیر که از توابع بابلسر به حساب می آیند .
وسعت خاک جویبار 300کیلومتر مربع می باشد . البته وسعت شهرستان جویبار ، به ویژه بعد از انقلاب اسلامی ، پیوسته در حال کاهش و گاهی افزایش بوده است . عموما صاحب نظران وسعت خاک جویبار را تقریباا 300 کیلومتر مربع منظور می نمایند .
این شهرستان در ابتدا به نام گیلخواران بود . این واژه مرکب از ” گیل ” + ” خوار” + ” ان ” می باشد . در کتب لغت کلمه ” گیل ” مخفف ” از گیل ” به کار رفته است . از گیل  نام  میوه ای است صحرایی زرد رنگ وگاهی سرخ می شود . ” خوار ” صفت فاعلی از مصدر"  خوردن ” یعنی ” خورنده ” . 
در سالیان بسیار دور در اطراف جویبار سرزمینهای هموار و لم یزرع وجود داشت که پوشیده بود از درختان مختلف از جمله ازگیل . که مردم  از میوه آن می خوردند . اکنون این زمینها به صورت واحدهای مسکونی در آمد و اثری از آن درختان  نیست .
وجه تسمیه کلمه ” جویبار ” :
مرحوم حاج محمد علی ابراهیمی ،دبیر جغرافیای این شهرستان در یاد داشتهای خود آورده است : ” جویبار  از دو کلمه ” جوی ” به معنی نهر یا رود کوچک و “  بار ” پسوند مکان بوده به معنی پر یعنی جایی که در آن جوی زیاد باشد ….به مرور زمان  جوی و نهر در اثر عوامل جوی و سیلابهای جاریه پر و جایگزین آن ، مستحدثات تجاری و مسکونی و نهایتا شهر زیبا ی جویبار  با ققدمتی طولانی و مدنیت بالایی بوجود آمد . جویبار منطقه ای است جلگه ای بر اثر عقب نشینی دریای خزر و رسوب گذاری سیاهرود و جویبارو سیلابهای د امنه شمال البرز بوجود آمده است . ”

موقعیت انسانی :
طبق آمار سال 1390 جمعیت شهرستان جویبار 73554 نفر بوده است . از این میزان 36915نفر مرد و 33639نفر زن می باشند . بر اساس این آمار 31183 نفر در نقاط شهری و 42371 نفر در نقاط روستایی ساکن هستند .
اوضاع اقتصادی :
اغلب منابع در آمدی مردم شهرستان از راه کشاورزی ، دامداری ، صید ماهی ، صنایع دستی از جمله ساخت و سازهای چوبی و سفالی یا گلی ، بازرگانی و…. می باشد .
وضعیت فرهنگی :
شهرستان جویبار از گذشته های  دور دارای بافتی مذهبی و سنتی بوده که تا حد امکان زمینه های علم آموزی به ویژه علوم دینی  برای مردم این دیار فراهم بود . و گواه این مطلب وجود مکتب خانه هایی در این شهرستان می باشد که  علاقمندان در گذشته های دور پای درس معلمان قران از علوم وحی سیراب می شدند . جالب اینکه زنان باسوادی بودند که مکتب خانه هایی در منزل شخصی خود  دایر کرده تا زنان و دختران نیز از این نعمت بهره مند شوند. البته سابقه مکتب داری در این منطقه بسیار طولانی می باشد . گویا در گذشته  باسوادان واهل علم ترویج علم ، آن هم علوم اسلامی و قرآنی را جزء وظیفه خود تلقی میکردند و تدریس را برای تقرب و رضوان الهی بر عهده می گرفتند .
علاوه بر این در زمینه علم پزشکی نیز چهره های شاخص و موفقی در این شهر بالیدند . که چندین دهه مشغول خدمت به خلق ا… هستند . از جمله دکتر هیبت ا… ورداسبی فرزند شیخ مصطفی ورداسبی دارای دکترای جراحی از دانشگاه تهران . که ایشان قریب به  5دهه مشغول طبابت در شهرستان جویبار بوده و از پزشکان حاذق ومجرب شهرستان میباشند . لازم به ذکر است پدر ایشان از روحانیان برجسته بوده که از سال 1313تا سال1345شمسی  دارای دفتر ازدواج و طلاق در این شهرستان بودند . که دکتر ورداسبی میگوید از پدرم شنیدم : ” در تمام مدت کار دفتر داری ازدواج ، فقط 13 مورد طلاق داشتم . بیشتر تقاضاها را با پشیمان کردن مردها باطل می کردم . و عموما تقاضای طلاق از سوی مردان بود . گاهی با نصیحت و گاهی با سرزنش ، مرد منصرف می شد . ”
با توجه به اهمیتی که مردم این دیار از گذشته های دور  به علم و فرا گیری آن داشتند ، به ویژه بعد از انقلاب این شهرستان رشد چشمگیری در زمینه های علمی  داشت . علاوه بر مقاطع مختلف تحصیلی دارای اماکن آموزش تحصیلات عالیه  از جمله : دانشگاه آزاد اسلامی تاسیس در سال 1381و دانشگاه پیام نور تاسیس در سال 1384و حوزه علمیه الزهرا ( سلام ا.. علیها)  تاسیس در سال 1385 و مرکز تخصصی ریحانه الرسول در سال1392و حوزه علمیه ائمه اطهار ( علیهم السلام ) ویژه برادران  تاسیس در سال 1389  .
لازم به ذکر است  حوزه علمیه الزهرا ( سلام ا…. علیها ) شهرستان جویبار دارای 40 فارغ التحصیل  می باشد که در سطح شهرستان مشغول به تبلیغ دین هستند .
علاوه بر آن با توجه به بافت دینی  شهرستان  ، 21 موسسه قرانی و خانه قرآن در شهر و روستا از سال 1384 تاکنون زیر نظر سازمان تبلیغات اسلامی شهرستان  تاسیس گردید که حدود 100 مربی مجرب و متخصص مشغول فعالیت در عرصه تعلیم علوم قرانی هستند . که حاصل این فعالیتها پرورش قاریا ن و حافظان قرآن کریم در مقاطع مختلف سنی  می باشد .
در پایان به وضعیت ورزشی شهرستان اشاره میکنیم که از گذشته های دور پهلوانانی را در دامن خود پرورش دادند که تا امروز همچنان ادامه دارد . تعدادی از کشتی گیران این شهرستان با کسب مقام قهرمانی جهان و درخشش در المپیک ، لقب ” پایتخت کشتی ایران ” را برای شهرستان جویبار به ارمغان آوردند .

این بود نمایی  مختصر از چهره جویبار که خدمت وبگردان عزیز  ارائه گردید . 

  • گفته ها و ناگفته های یک طلبه [عضو] 

    سلام عزیزجانم
    احوال شما؟
    بالاخره از جویبار هم گفتید…ندیده به دل ما نشست…
    ان شاالله یک روزی مسافر شمال خوش آب و هوای شما باشیم.
    یاعلی

نظر دهید

آدرس پست الکترونیک شما در این سایت آشکار نخواهد شد.

URL شما نمایش داده خواهد شد.
بدعالی

درخواست بد!

پارامتر های درخواست شما نامعتبر است.

اگر این خطایی که شما دریافت کردید به وسیله کلیک کردن روی یک لینک در کنار این سایت به وجود آمده، لطفا آن را به عنوان یک لینک بد به مدیر گزارش نمایید.

برگشت به صفحه اول

Enable debugging to get additional information about this error.